måndag 5 oktober 2009

RENÄSSANSEN


Renässansen kommer av franskans "la renaissance" och betyder "pånyttfödelsen". Den pågick från sent 1300-tal till 1600-talet främst i södra Europa, men spred sig senare även till mellersta Europa och Norden.

Renässansen omfattade framför allt konst och litteratur, då man ville bryta från det ocivilicerade och ville återuppväcka antikens kulturarv, främst grekisk och romersk kultur. Religösa förebilder skjuts i bakgrunden, och människans sidor -onda som goda - lyfts fram.

Under renässansen blev man mer bildad, och en riktigt lärd man skulle inte bara ha kunskaper i konst, litteratur och filosofi. Han skulle även besitta kunskaper om belägringskonst, fäktning, politiska intriger och vetenskap.
Urtypen för dessa bildade män var Leonardo da Vinci. Han var en av renässansens viktigaste "vetenskapsmän", och är känd för att ha målat Mona Lisa och fresken Nattvarden, samt för att ha uppfunnit stridsmaskiner.
Under renässansen kom det stora genombrottet med boktryckarkonsten. Det var tysken Johann Gutenberg som 1438 kom på att man kunde göra stora och billiga upplagor av böcker som man tidigare behövt skriva för hand till ett högre pris. Men tack vare bokpressen spreds litteraturen mycket snabbare i samhället och läskunnigheten bland människor ökade.
Mona Lisa, målad av
Leonardo da Vinci.















Den vitruvianske mannen,
Leonardo da Vinci

Reformationen:
Under den här tiden så skedde en stor förändring inom den kristna kyrkan vilket resulterade i en reform som skulle ombilda och modernisera kyrkan till något mer tidsenligt. Många tyckte även att katolikerna var hycklare och sålde förlåtelse genom avlatsbrev. Man ville bli av med den korrupta kyrkan.
Man brukar säga att den reformerade kyrkan är den protestantiska men det finns även andra grenar av kristendomen som bildades under den här tiden. Kungar och furstar kunde genom reformationen överlåta stora delar av kyrkans rikedomar till staten.
Martin Luther var den som startade alltihopa genom att spika upp 95 teser på kyrkporten i Wittenberg. Det handlade bland annat om att avskaffa handeln med avlatsbrev, och att människan blir rättfärdig enbart genom att tro och inte genom gärningar.





På bild: Martin Luther


William Shakespeare är en av renässansens och även världens mest kända dramatiker. Även han - precis som Da Vinci - anses ha varit ett universalgeni, dvs att han kunde mycket om många saker. Han levde i England under 1500-talet och skrev komedier och tragedier. Anledningen till att Shakespeare är så känd jämfört med andra dramatiker från den här tiden är att Shakespeare inte följde "reglerna" som gällde för dramer. Detta gjorde hans pjäser spännande och mycket omtyckta.


Mest kända verk:
"Hamlet", "Romeo och Julia" och "En Midsommarnattsdröm".



Moliére 1622-1673
Han var en företrädare för franskklassicismen. Han skrev många komedier som var mycket uppskattade och spelas fortfarande världen över. Han spelade ofta själv huvudrollen i sina pjäser och han använde mycket ironi i pjäserna.


Mest kända verk:
"Den inbillade sjuke", "Tartuffe" och "Don Juan"


Dante Alighieri 1265-1321
Dante brukar räknas till medeltiden, men han var en övergångsförfattare till renässansens tid. Han var en italiensk författare som räknas till en av världens mest främsta författare på grund av ett stort verk, Den gudomliga komedin. Det är en lång dikt skriven på rimmad vers i tre delar, helvetet, skärselden och paradiset.

Mest kända verk:
"Den gudomliga komedin"











Sixtinska kapellet målat av Michelangelo









































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar