onsdag 7 oktober 2009

ANTIKEN

Antiken växte fram i grekland som hade kontroll över handeln på medelhavet. Där fick professionella underhållare möjligheten att sprida myter om gudar och hjältar. Det var såhär litteraturen från antiken fick sina berättelser, historier berättas från person till person och tillslut till någon som tar pennan i handen och skriver ner den verisionen som han/hon hört. Därför kan flera författare skriva samma historia, fast den uppfattas olika eftersom att historien förmodligen förvrängts med tiden.

Demokratin uppkom i antikens grekland. Men endast fria män över 20 år fick rösta, och rösträtten fördelades efter förmögenhet.

Dramat uppkom under antiken, då man istället för att sjunga om en person, sjöng man som om man var personen.
Två stora verk som skrevs var Illiaden och Oddyséen Homeros

Rom utvecklades från att vara en liten stad i Italien till en stormakt. Trots det så hade de inte några framgångar inom litteraturen förens man började översätta och göra egna versioner av Grekiska verk.
Man kan säga att romarna stal från grekerna, inte bara när det gällde litteratur utan också innom arkitekturen så hade romarna Grekland som inspirations källa. Det var inget fel med det på det här sättet utvecklades både litteraturen och arkitekturen.

Ett av de större verken som skrevs under den här tiden var Aeneiden av Vergilius den handlar om hjälten Aeneas som efter slaget i Troja får i uppdrag av gud att resa till Italien där han ska skapa ett nytt land. Detta ses som roms svar på Greklands nationaleposer , Illiaden och Odyssen.
En annan viktig bok som skrevs under antiken var Bibeln

Rom växte sig stort och mäktigt. När ett land är så stort så är det svårt att ha kontroll över hela landet och det betyder också många fiender. Romarriket delades in i väst och öst rom med västroms fall så börjar en ny era som vi kallar medeltiden

Rom 120 år e.Kr:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar