tisdag 6 oktober 2009

MEDELTIDEN


Kristendomen fick ett enormt inflytande under medeltiden och latin infördes vilket gjorde det möjligt att skriva ner litteraturen. Kyrkan ägde mest mark och bestämde vilket som var sant eller falskt inom vetenskapen och kulturen.

Litteraturen som skapades var med religiöst tankesätt och livsstil. Vidskepligheten var stor då t.ex. olyckor ansågs vara djävulsverk. Legender var även något som slog igenom under medeltiden. Personer som utstått prövning och klarat denna övernaturligt. I klostren utvecklades psalmdiktning där texter skrevs efter uttalets accent och slutordet i varje rad rimmade med slutordet i nästa rad vilket liknar dagens sång och poesi.

Island befolkades av främst norrmän. När kungen fick makt över all mark i Norge stack de till Island. Island hade inga lagar eller bestämd tro. Här skrevs mycket dikter om asagudar, om hur Yggdrasil växte upp ur intet och om vad som händer när Ragnarök kommer samt olika historier om vad gudarna gjorde.

Dessa typer av historier och dikter skrev Snorre Sturlason ner på 1200 talet. Tack vare honom har vi nu mycket bevarat.

De isländska sagorna kan delas in i tre grupper:
Historiska: handlar om före detta kungar och landets historia.
Forntida: handlar om fantastiska äventyr och prestationer, lite som fantasy.
Släktsagor: det mest utmärkande för Islands litteraturhistoria. De handlar om vanligt folk som slåss över mark, arv och kvinnor. Personerna i sagorna är hårda, fåordiga och visar sällan känslor. Det berättas aldrig rakt ut om de är snälla, starka eller smarta. Utan det får man själv ta reda på genom att se vad de gör för handlingar i sagan.
Varje person presenteras med en släkttavla över vad deras förfäder gjord, hur de dog och vilka de var.









Så här gick det till på 1200-talet när man inte ville tjäna slantar på heligt sätt.

Riddarkulturen Man brukar säga att riddarkulturen fanns mellan 1100-talet och 1300-talet. Denna kultur kom fram genom en följd av det feodala systemet. En herre ville att riddare skulle skydda hans län och allt eftersom ville fler herrar detta. Vilka gjorde att riddarna tillslut skyddade en hel nation.

Denna kultur kännetecknades mycket för sin stränghet när det gällde vett och etikett. Pojkarna
hade sin speciella uppfostran. De tränades i jakt, ridning och stridsteknik.
Lära sig dans och hemgöromål och hur man skulle behaga sin kommande make. Det var flickornas uppgift att lära sig. Det var väldigt strikt och det viktigaste de unga lärde sig var att plikten gick före allt.



De två viktigaste författarna under den senare delen av medeltiden var Dante Alighieri och Giovanni Boccaccio, båda
från Italien.

Dante Alighieri anses vara den störste poeten i Italiens historia och brukar generellt räknas som en av de tre Västeuropeiska litteraturgenierna tillsammans med Shakespeare och Goethe och Boccaccio kallas ofta novellens skapare vilket han åstadkom med skriften ”Decamerone” som var en samling berättelser.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar