torsdag 1 oktober 2009

NUTIDEN

Efterkrigstiden och Existentialismen





Denna tidsepok har sin början runt andra världskriget. D.v.s. ungefär 1940 och framåt. Under denna mörka tid började folk tappa tron på människan och meningen med livet. Hur kunde människan i grunden vara god när kulor ven i luften och atombomber utplånade hela städer? De verksamma författarna på denna tid tolkade detta som att människan var destruktiv till naturen och att morgondagen var minst lika hemsk som gårdagen. Detta resulterade i många böcker om hur världen i framtiden blir inhuman med staten som storebror och tekniken som tar över. En annan genre var den som kom med existentialismen. Existentialism innebär ifrågasättande av meningen med livet. Fyller vi någon funktion på jorden? Vilka val är dom rätta? Är de handlingar jag utfört bra nog? Detta gav upphov till allmän depression och ångest, vilket tydligt speglades genom litteraturen.

Kända författare:
- Aldous Huxley (Du sköna nya Värld bl.a)
- George Orwell (1984 bl.a)
- Jean-Paul Sartre (Äcklet bl.a)
- Stig Dagerman (Ormen bl.a)


Fantasy


En tid efter andra världskrigets slut utvecklades genren Fantasy, men J.R.R Tolkiens verk som ursprungspunkt. Fantasyn hämtar mycket inspiration från sagornas värld. Sidorna är fyllda av magiska väsen, magi och kamper mellan ont och gott. Vi tror att folk ville fly från den mörka verkligheten och in i fantasierna, där det goda alltid segrar och man kan gömma sig mellan fantastiska väsen och händelser. En grundsten i Fantasyn är att handlingen är overklig, den har aldrig varit och kommer aldrig att bli möjlig.

Det finns olika stilar inom fantasyn. De vanligaste är Sword and Scorcery (Sagan om ringen), magi (Harry Potter) och urban(Twilight).

Genren har länge ansetts som barnlitteratur, att den inte är tillräckligt fin för vuxna. Många tror att språket är dåligt och i vissa fall är det tråkigt nog det, men oftast handlar det om en dålig översättning. Böckerna har i de flesta fall ett budskap och mellan alla strider och drakar finns vanliga relations- och vardagsproblem. I dagsläget börjar Fantasyn accepteras mer och mer, Harry Potter har lästs av folk i alla åldrar och Twilight breddade kundkretsen rejält.



Precis nu

Det som kännetecknar dagens utbud av böcker är den variation och bredd som finns. Författare med olika bakgrunder skriver böcker om allt mellan himmel och jord. Det skrivs kokböcker, inredningsböcker, böcker om jakt och fiske, hälso -och träningsböcker, historiska böcker, biografier, dokumentär romaner, kärleksböcker och relationsböcker mm. Innan har det inte funnits det här stora utbudet av olika sorters böcker som passar alla i alla åldrar. Om det växer fram nya genrer idag är svårt för oss som lever nu att veta, det kan vi se först om några år. Dock kan vi se, vilka sorters böcker skrivs idag som inte skrevs för hundra år sedan? En sådan ny ”genre” är böcker skrivna av författare med invandrarbakgrund. De skildrar ofta samhället Sverige, deras egen bakgrund och om att passa in i Sverige. Många skriver också om hur det är att ha föräldrar med invandrarbakgrund medan de själva är uppvuxna i Sverige. Det skrivs om kulturkrockar som ofta uppstår, språksvårigheter och skillnaderna mellan ”hemlandet” och det ”nya landet”.





1 kommentar: